Het tijdperk van uitvinders.

 
 

Meer dan 130 jaar geleden

De vroege jaren

Het verhaal van Hultafors Group is meer dan 130 jaar geleden begonnen, toen een jonge ingenieur genaamd Hilmer Kollén de opvouwbare duimstok uitvond, een uitvinding die de overgang van Zweden naar het metrische systeem zou vergemakkelijken. Hij startte de Zweedse meet- en duimstokfabriek in Stockholm in 1883. 23 jaar later, in 1907, naam zijn zoon Joel Kollén het bedrijf over en verhuisde de fabriek naar Hultafors waar het nu nog steeds gevestigd is. In 1925 kreeg het bedrijf de naam Hultafors AB.

+

De jaren ‘60 en ‘70

De boze elektrician.

Het einde van de jaren ‘60, begin jaren ‘70 waren veelbewogen jaren voor veel van onze merken, en legde de basis voor het toekomstige succes. In die tijd vond een snelle technische ontwikkeling van materialen, gereedschappen en werkmethoden in de industrie plaats. Er was slechts één ding dat niet veranderde: de werkkleding. Dit werd opgemerkt door een elektricien genaamd Matti Viio die de oprichter van Snickers Workwear zou worden.

In 1973 veranderde Per-Erik Berg & Co de naam in AB Wibe. De nieuwe naam was een combinatie van de achternamen van de oprichters; de eerste twee letters van Wikstand en Berg vormden de nieuwe naam.

Het verhaal van Snickers Workwear begon in 1975, toen Matti Viio het zat was dat zijn werkkleding gewoonweg niet goed genoeg was. De kleding voldeed niet aan de eisen van bewegingsvrijheid, sterkte en was niet geschikt voor moderne gereedschappen en machines. Hij had al meerdere malen aanpassingen aan zijn werkkleding voorgesteld, maar niemand luisterde. Uiteindelijk nam hij de zaken in eigen hand en ontwierp zijn eigen werkkleding. Snickers Workwear was een feit.

1975 was ook het jaar waarin de derde generatie van de Kollén familie met pensioen ging en Hultafors verkocht werd aan de Almedahl Group. Dit was het einde van het tijdperk waarin het bedrijf familiebezit was, maar het begin van een nieuw tijdperk dat uiteindelijk zou leiden tot Investment AB Latour, die op dit moment onze eigenaren zijn.

+

De jaren ‘80 en ‘90

De timmerman die van design hield.

De jaren ‘80 en ‘90 waren twee decennia die gekenmerkt werden door acquisities. In deze jaren verwierf Hultafors niet minder dan drie bedrijven die het merk zouden versterken. De jaren '90 waren ook het decennium dat een nieuw merk het daglicht zag, opgericht door een timmerman die van design hield.

In 1983 vierde Hultafors zijn 100-jarig jubileum en was op dat moment de overweldigende marktleider op het gebied van meetinstrumenten in Scandinavië. Het waren vooral twee acquisities die tot dit succes hebben geleid; de aankoop van Mellösaverken AB in 1980, die het bedrijf voorzag van productieapparatuur voor aluminium duimstokken en de acquisitie van het Deense bedrijf Danfiber Aps in 1982, waardoor duimstokken van polyamide met een versterking van fiberglas aan het productaanbod werden toegevoegd. Tien jaar later, in 1992, werd Tors Hammare overgenomen door Hultafors, waardoor het aanbod nog sterker werd door de toevoeging van bijlen aan het assortiment. Deze werden gesmeed in Hults Bruk.

Ook Wibe groeide in de jaren ‘90 door de acquisitie van de bedrijven Norbas en Vikingstep in 1995. In de periode dat de Thorsman Group eigenaar was, werd de productie van Wibe Ladders in 1996 verplaatst van Bodafors naar Nässjö, waar een centraal magazijn werd gevestigd. Het assortiment werd bovendien uitgebreid met reddingsladders voor de Zweedse brandweer. Twee jaar later, in 1999, werd Wibe Ladders onderdeel van de Schneider Electric Group.

In diezelfde tijd werd in 1997 Dunderdon opgericht in Göteborg. Het bedrijf werd opgericht door timmerman Per-Ivan Hagberg met de missie om kleding te creëren voor vakmensen die een superieure constructie kunnen waarderen zonder afbreuk te doen aan het design.

+

De jaren '2000 en '2010

Snelle groei door aquisitie.

In de jaren na 2000 is het groeitempo nog meer toegenomen en in 2006 werd Hultafors Group opgericht, het overkoepelende bedrijf voor Hultafors, Wibe Ladders en Snickers Workwear. Het begon allemaal met de acquisitie door Hultafors van Wibe Ladders AB (Wibe Stegar AB) van Schneider Electric Group in 2005 en Snickers Workwear AB in 2006. Bovendien werden in deze periode veel andere bedrijven en franchisebedrijven in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk overgenomen door de Hultafors Group, waardoor de groep een snelle groei doormaakte. Enkele daarvan waren Dansk Stålindustri, De Duitse duimstokkenfabrikant Präsident, het bedrijf achter de TALMETER markeermeter, T A Ljungberg genaamd, en Fisco Tools Ltd, producent van meetlinten.

In 2011 werd Hultafors Group AB opgericht, dat het moederbedrijf wordt van Hultafors, Wibe Ladders en Snickers Workwear. Drie jaar later, in 2014, nam Hultafors Group TradePort AB over met onder andere de merken Solid Gear Footwear, Toe Guard en Dunderdon Workwear.

In 2017 nam de Hultafors Group Puvab AB over, gespecialiseerd in beschermende werkkleding voor energie- en nutsbedrijven, evenals vlambestendige veiligheidskleding voor andere branches.

+

Deze website gebruik van cookies, zodat we de best mogelijke service en ervaring kunnen bieden. Door verder te gaan op deze website stemt u in met het gebruik ervan. Lees verder